PTT Huisjes

Uit Center Parcs Wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
PTT bungalows op de Kempervennen

Wie op De Kempervennen al eens een grote parkwandeling heeft gemaakt, heeft ze waarschijnlijk wel ontdekt: verstopt in het bos staan verouderde bungalows met een afwijkende extra verdieping. Totaal niet in overeenstemming met alle andere cottages die verhuurd worden en zeker niet in de meest moderne accommodatievorm. Maar wat zijn deze merkwaardige bouwwerken dan wel?

De geschiedenis van deze zogeheten PTT-bungalows gaat terug naar het jaar 1974. Het Britse oliebedrijf Burmah had toen enkele recreatieparken in bezit en het toenmalige Eurostrand in Westerhoven is daarvan een voorbeeld. In dat jaar werden deze bungalows gebouwd, allen opgetrokken uit betonblokken en veel hout. De bouw hiervan werd gefinancierd door verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd, waardoor de naam ‘D-bungalows’ ontstond. De bungalows werden overigens wel door Burmah zelf verhuurd. In het beperkte aantal bungalows dat werd gebouwd, was waarschijnlijk wel een verdeling van toepassing. De kleuren van het schilderwerk aan de voorzijde van de bungalows wisselden elkaar namelijk af in rood, geel en wit.

Een PTT bungalow op de Kempervennen.

In 1976 werd het Eurostrand door deze Engelse eigenaar verkocht aan het Nederlandse Sporthuis Centrum, zoals Center Parcs toen nog heette. Vanaf dat jaar werd het terrein flink verbouwd en voorzien van nieuwe bungalows en in 1983 werd De Kempervennen als nieuw park van Sporthuis Centrum geopend. Hoewel De Kempervennen de kenmerkende Bakema Bungalows kreeg, bleven de PTT-bungalows ook behouden en werden deze gewoon ingezet voor verhuur aan de consument. Deze huisjes bevonden zich in de huidige zones 7 en 8. De bungalows waren voor die tijd zeer modern en met veel luxe uitgerust. Ook had het veel donker materiaal en veel oranje en bruine kleuren, net zoals het interieur destijds van de nieuwe bungalows. Waarschijnlijk heeft dit alles ertoe geleid, dat de bungalows nog in de verhuur bleven, maar uiteindelijk verouderden de bungalows en begonnen zij langzamerhand hun populariteit te verliezen.

De bungalows liggen er inmiddels verouderd bij.

In 1992 viel het doek voor deze bungalows vanuit de Sporthuis Centrum-verhuur, wat inmiddels veranderd was in Center Parcs. In dit tijd stootte Center Parcs het actieve beheer van meerdere parken en onderdelen af en ook deze bungalows moesten eraan geloven. In de negentiger jaren nam het toenmalige PTT, bekend van de postverwerking en telefonie, de verhuur nog even over. De bungalows bleven wel op het terrein van Center Parcs staan. Met deze overname kregen de bungalows al snel de bijnaam ‘PTT-bungalows’, zoals ze tot op de dag van vandaag nog genoemd worden.

Na enkele jaren werd er definitief een einde gemaakt aan de verhuur van deze, dan al ruim 20 jaar in verhuur zijnde, bungalows. Daarmee kwam ook de volledige zone 7 te vervallen voor De Kempervennen. Vanaf dan werden, en worden de gebouwtjes nog steeds, ingezet voor het huisvesten van personeelsleden, met name personeel dat een stage op het park uitvoert. Ook voor het opslaan van archiefmateriaal waren zij zeer handig. Jaar na jaar werd het onderhoud aan het gebied met deze accommodatie minder goed bijgehouden, ondanks dat sommige van de huisjes nog steeds onderdak aan medewerkers bieden.

Een PTT bungalow in gebruik als archief.

Een grote verandering vond plaats in 2008, toen Center Parcs de nieuwe Eden-cottages bedacht en deze onder andere op De Kempervennen liet bouwen. De PTT-huisjes in de voormalige zone 7 stonden al langere tijd leeg, maar moesten nu toch het veld ruimen om plaats te maken voor de nieuwe generatie cottages. Zone 7 werd daarmee opnieuw tot leven gebracht. Ook in zone 8 verdwenen blokken met de oude huisjes. Enkele straatjes bleven behouden voor het personeel en Center Parcs beloofde destijds om deze op te knappen, maar tot op heden is daarvan nog niet veel te zien.

Nu beginnen de bungalows steeds meer vervallen te raken. Het gebied met de PTT-huisjes wordt door forumleden dan ook bestempeld als een soort van spookdorp. Wie in het hedendaagse Kempervennen door dit gedeelte van zone 8 loopt, zal waarschijnlijk diezelfde beleving ondergaan, want na ruim 50 jaar historie en verschillende wisselingen van eigenaar staan de zwaar verouderde en verslechterde bungalows nog steeds in Westerhoven, verscholen achter bos en onkruid. Een verlaten gebied waar de geschiedenis heeft stilgestaan, maar ook een gebied dat de komende jaren ongetwijfeld nog enkele veranderingen te wachten staat.